Introducció de Tomàs Vidal Bendito
Col·lecció Capcer, 2
DL: MH 51-1986
Institut Menorquí d'Estudis, 1986
Estudis d'Antropologia de Menorca aplega tres treballs clau de Pere Ballester Pons (Maó 1856-1946), jurista i un dels intel·lectuals més destacats de la Menorca del Nou-cents. El primer, «Costumbres populares de Menorca», és la resposta a una enquesta etnològica d'abast estatal, realitzada per la Sección de Ciencias Morales y Políticas de l'Ateneo de Madrid, sobre costums referits al naixement, al matrimoni i a la mort. Tot i que l'enquesta estatal no es va publicar, el text de Pere Ballester fou editat amb èxit de públic per Bernat Fàbregues el 1905.
El segon, «Costums i trantes referents a bestiar més usuals a s'illa de Menorca» (1918), va ser també una obra d'encàrrec, en aquest cas de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, de la Universitat de Barcelona, dirigit per Tomàs Carreras i Artau. En aquest treball publicat per la Revista de Menorca, hi va aportar els seus valuosos coneixements de primera mà del món agrari menorquí com a propietari rural que era.
Finalment, «Pesca marítima» (1919) és també un encàrrec de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, al qual aporta els seus coneixements com a afeccionat a la pesca i a la navegació. Així, Estudis d'Antropologia de Menorca evidencia la importància del polifacètic Pere Ballester també en el terreny antropològic.