L'Institut Menorquí d'Estudis (IME) és un organisme autònom del Consell Insular de Menorca, adscrit a la seva presidència i amb personalitat jurídica pròpia, creat a finals del 1985 i en funcionament durant el 1986. A través de cinc seccions Ciències Socials, Ciència i Tècnica, Història i Arqueologia, i Llengua i Literatura— i de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), realitza la missió d'investigar, recuperar, promoure i difondre la cultura i la ciència de Menorca. D'aquesta manera, l'IME coopera i manté intercanvis amb institucions culturals i científiques tant de l'àmbit propi de la llengua catalana com d'espanyoles i estrangeres.
La creació i difusió del coneixement han atorgat a la política editorial un pes rellevant al llarg d'aquests trenta anys de trajectòria, no només a través de les col·leccions pròpies sinó també de les coedicions i les col·laboracions. Al seu catàleg, es troben els llibres de les col·leccions Capcer, de clàssics de la cultura menorquina; Cova de pala, de recerca històrica; Petit format, de divulgació a tots els àmbits; Recerca, de recerca científica i actes de jornades; Xibau, de creació poètica; Natura, de guies mediambientals i naturalístiques, coeditades des del 2015 amb l'Agència Reserva de Biosfera Menorca (Consell Insular de Menorca) sota el nom Menorca Reserva de la Biosfera.
Pel que fa a les coedicions i a les col·laboracions, destaquen primer l'Obra completa de l'il·lustrat Antoni Febrer i Cardona (amb l'Institut d'Estudis Catalans, les Publicacions de l'Abadia de Montserrat i la Universitat de les Illes Balears); després, la Revista de Menorca (amb l'Ateneu Científic, el Literari i Artístic de Maó) i la Randa (amb les Publicacions de l'Abadia de Montserrat), i, finalment, les dutes a terme juntament amb el Consell Insular de Menorca, els ajuntaments de l'illa, el Govern de les Illes Balears, entitats culturals tant menorquines com balears, instituts d'estudis, universitats i segells editorials diversos. Tot plegat, un catàleg de gairebé quatre-cents títols i gràcies al qual l'IME materialitza el seu compromís d'estendre i divulgar el coneixement històric i actual de Menorca.