Contactau amb nosaltres  971351500

 El meu compte

El llibre d'or dels menorquins de la Florida.

Philip D. Rasico
El llibre d'or dels menorquins de la Florida: El registre de San Pedro de Mosquitos i estudi de la població menorquina a la Florida en el segle XVIII
Col·lecció Cova de Pala, 11
ISBN: 84-86752-66-3 (IME); 84-7632-359-X (UIB)
Institut


Arran de la guerra dels Set Anys (1756–1763), la Gran Bretanya tornà a ocupar l'illa de Menorca, i, segons els termes del tractat de pau que havia posat fi a aquell conflicte internacional, rebé la península de Florida entre altres territoris nord-americans. En ocupar la Florida el 1763 la Gran Bretanya la dividí en dues províncies distintes, Oriental i Occidental. Al mateix temps hi creà, mitjançant una proclamació reial, unes condicions molt favorables per a l'adquisició de terra a fi d'estimular-hi la immigració i la inversió, i, alhora, convertir la península en una colònia productiva a base del conreu i l'exportació de collites com ara l'anyil, el cotó, el cànemm el blat d'indi, l'arròs, etc.

Un dels súbdits britànics que aprofità les condicions establertes per l'esmentada proclamació de 1763 fou un metge escocès anomenat Andrew Turnbull, un home força benestant que, juntament amb dos socis de Londres, rebé del govern uns 101.400 acres de terra a la Florida Oriental vora l'ansa dita Mosquitos i a un indret que Turnbull batejà Nova Esmira (anglès New Smyra), el qual es trobava aproximadament a una distància de setanta-cinc milles (uns cent vint quilòmetres) al sud de la ciutat de Sant Agustí, l'antiga capital espanyola de la Florida. El metge viatjà a la Florida Oriental per primera vegada a la tardor de 1766 a fi de conèixer personalment les seves terres i alhora establir una plantació a Nova Esmira; i, al començament de l'any següent, tornà a Anglaterra on començà la tasca d'obtenir colonitzadors per a la seva empresa colonial.

Al principi la intenció de Turnbull sembla haver estat de reclutar només cinc-cents grecs per a les seves terres a la Florida, reunir-los al port de Maó a l'illa de Menorca i proveir-hi l'expedició. Això no obstant, en lloc de cinc-cents grecs, el metge aconseguí un total de 1.403 persones procedents de diversos països del Mediterrani: Itàlia, Còrsega, Grècia, i, sobretot, de Menorca, els naturals de la qual arribaven a unes mil ànimes, moltes d'elles polissons que foren descoberts a bord dels vaixells de Turnbull a l'última hora. El 31 de març de 1768 la flota llevà àncores i va fer vela cap a Nord-Amèrica...

El 26 de juny els primers vaixells de la flota arribaren a Sant Agustí, des d'on els immigrants que havien sobreviscut el llarg i difícil viatge continuaren cap a Nova Esmira.

(De la introducció)

Productos Relacionados

ELS NOSTRES PRODUCTES

LES NOSTRES FAMÍLIES

¡Els més venuts!

Guía de las setas de Menorca 22,00€

Guillem Mir Cardell; Josep Lluís Melis Marquès; Cristòfol Mascaró Sintes Pròleg de Miquel À....